فضيلت اعتکاف چيست و چرا فقط در روزهايي خاص از ماه رجب معتکف مي شوند؟
الف) اعتكاف، عبارت است از ماندن در مسجد به قصد بندگى و عبادت و لازم نيست نيت عبادت ديگرى غير از ماندن در مسجد به آن ضميمه شود. اصل اعتكاف مستحب است؛ اما به خاطر نذر، قسم يا عهد و يا اجير شدن براى ديگرى، واجب مىشود. همينطور براى كسى كه دو روز معتكف شده، روز سوم واجب مىگردد و اعتكاف اثر عميقى در تصفيه روح و توجه مخصوص به پروردگار دارد. در حقيقت براى پرورش روح تقوا و خويشتندارى، خودشناسى و خداشناسى و ملكه پرهيز از گناه و احساس مسؤوليت در برابر وظايف انسانها است و در فضيلت آن آمده است كه ثواب اعتكاف، انجام دادن و معتكف شدن برابر با دو حج و دو عمره مىباش)دسفينةالبحار، ج 6، ص 334 - وسائلالشيعه، ج 7، ص 413، انتشارات مكتبةالاسلامى (.
ب ) در هر زمانى كه روزه گرفتن صحيح باشد، اعتكاف نيز صحيح است؛ ولى با فضيلتترين زمان آن ماه رمضان، مخصوصا ده روز آخر آن ماه است.
ج ) اعتكاف چند شرط دارد:
-1 عقل،
- 2 نيت،
- 3 روزه گرفتن،
-4 كمتر از سه روز نباشد،
-5 در يكى از مساجد چهارگانه (مسجدالحرام، مسجدالنبى(مدينه)، مسجد كوفه، مسجد بصره) باشد و در غير اين چهار مسجد، بنا بر نظر امام اعتكاف اشكال دارد. اما در مسجد جامع هر شهر هم به اميد ثواب مىتوان معتكف شد،
6- زن در صورتى مىتواند معتكف شود كه با حقوق شوهر منافات نداشته باشد و شوهر به او اذن بدهد. اعتكاف فرزندان هم اگر باعث اذيت پدر و مادر شود، جايز نيست؛ اما اگر باعث اذيت نشود اذن لازم نمىباشد.
7- بدون عذر شرعى و عمدا از مسجد (در مدت اعتكاف) خارج نشود،
8- بلوغ در اعتكاف شرط نيست، ازاينرو از بچه مميز (كه خوب و بد را تميز مىدهد) نيز صحيح است.
چند چيز بر معتكف حرام است:
1- اعمال زناشويى با همسر (حتى لمس و بوسيدن و نگاه شهوتآميز كردن)،
2- استمنا،
3- بوييدن مشك و ريحان و چيزهاى معطر،
4- خريد و فروش و معاملات،
5- جدال و گفتوگو در امور دنيا با مسائل دينى اگر براى شكستن طرف مقابل باشد؛ اما اگر گفتوگو براى فهميدن يك مسأله علمى باشد اشكال ندارد، (تحريرالوسيله، ج 1، ص 554).
دانشجويان و كسانى كه در شهرهاى ديگر هستند، مىتوانند در مسجد جامع آن شهر به قصد ثواب معتكف شوند، (استفتاآت امام خمينى).
البته شما بايد به فتواى مرجع تقليدى كه از او تقليد مىكنيد مراجعه نماييد
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط : شبهات , ,
:: برچسب ها : اعتكاف ,
:: بازدید مطلب : [796]
ادامه مطلب